Torta
Stupeň obtiažnosti: profesionálny
ZOZNAM VŠETKÝCH INGREDIENCIÍ
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
vajce | ks | 1 | 2 | 3 | 2 | 2 |
múka | g | 100 | 160 | 200 | 140 | 160 |
kryštálový cukor | g | 223 | 420 | 540 | 304 | 384 |
práškový cukor | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
studené maslo | g | 50 | 80 | 100 | 60 | 80 |
prášok do pečiva | špička noža | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
tvaroh | g | 300 | 500 | 650 | 400 | 500 |
vajcové bielka | g | 170 | 290 | 380 | 230 | 290 |
krupica | g | 30 | 50 | 65 | 40 | 50 |
vanilkový lusk | ks | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
strúhaná citrónová kôra | ks | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
marhuľový džem | ||||||
marhule |
POPIS
PIŠKÓTA
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
vajce | ks | 1 | 2 | 3 | 2 | 2 |
múka | g | 30 | 40 | 50 | 40 | 40 |
kryštálový cukor | g | 30 | 40 | 50 | 40 | 40 |
Vajcia rozdelíme, vaječné bielka s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nie príliš tvrdej peny. Žĺtky opatrne zamiešame do snehu a zľahka pridáme preosiatu múku.
Tortový kruh 1-cm vysoký položíme na papier na pečenie a nalejeme do neho piškótovú masu. Cesto roztierame od stredu smerom ku kraju kruhu. V predhriatej rúre pri 210°C pečieme 12-13 minút.
LINECKÉ CESTO
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
práškový cukor | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
studené maslo | g | 50 | 80 | 100 | 60 | 80 |
múka | g | 70 | 120 | 150 | 100 | 120 |
prášok do pečiva | špička noža | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Z ingrediencií rýchlymi pohybmi vypracujeme linecké cesto. Dbajme na to, aby sa maslo od teploty rúk netopilo.
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na veľkosť tortového kruhu, položí na plech. Cesto popicháme vidličkou a v predhriatej rúre pri 210°C pečieme 8-10 minút do svetlo hneda.
TVAROHOVÉ CESTO
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
tvaroh | g | 300 | 500 | 650 | 400 | 500 |
kryštálový cukor | g | 60 | 100 | 130 | 80 | 100 |
vajcové bielka | g | 90 | 150 | 200 | 120 | 150 |
krupica | g | 30 | 50 | 65 | 40 | 50 |
vanilkový lusk | ks | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
strúhaná citrónová kôra | ks | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
Všetky ingrediencie vložíme do misy a dôkladne premiešame. Zila Tortovú silikónovú formu vystriekame 100%-ným rastlinným olejom proti priľnavosti (rám nemusíme vystriekať) a nalejeme do nej tvarohové cesto, asi do polovice. Najprv cukrárenskou kartou vtláčame cesto do každej časti formy a potom miernymi údermi búchame tortovou formou o plochu stola, aby sa z cesta dostali von vzduchové bubliny a zarovnalo sa. Vyčnievajúce trojuholníky vo vnútri formy majú zostať čisté.
Pozn: Dôležité je, aby vyčnievajúce trojuholníky neboli ani tenko potreté tvarohovým krémom, lebo pri pečení by tenké cesto sa spálilo.
V predhriatej rúre pri 200°C pečieme 25 minút.
Linecké cesto tenko potrieme horúcim marhuľovým džemom a položíme naň hotovú piškótu. Horúcim marhuľovým džemom potrieme aj povrch piškótového cesta, otočíme a lekvárovou plochou položíme na hotové tvarohové cesto vo forme.
Teraz celú tortu otočíme späť (linecké cesto bude naspodku) a odstránime silikónovú formu. Tortový kruh z vnútra obrežeme a opatrne vyzdvihneme.
Vzniknuté priehlbiny naplníme nadrobno nakrájanými marhuľami a polejeme horúcim marhuľovým džemom.
BIELKOVÁ PENA
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
vajcové bielka | g | 80 | 140 | 180 | 110 | 140 |
kryštálový cukor | g | 160 | 280 | 360 | 220 | 280 |
Vaječné bielka s cukrom pri stálom miešaní nad parou zohrejeme do horúca (max. 85°). Šľaháme až do hustej, ale nie príliš tvrdej peny.
Penu vložíme do vrecka na zdobenie s hviezdicovou špičkou a ozdobíme tortu. Dbajme na to aby značenia pre narezanie tortových plátkov zostali viditeľné.
Celú tortu vložíme do predhriatej rúry na 170°C na 10 minút zapiecť penové ozdoby.
Hotovú tortu môžeme nakrájať na plátky a podávať za tepla.
Pridaj komentár