Príloha
Stupeň obtiažnosti: ťažký
ZOZNAM VŠETKÝCH INGREDIENCIÍ
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
soľ | g | 10 | 20 | 25 | 15 | 20 |
biele víno | ml | 360 | 600 | 780 | 480 | 600 |
mäsový vývar (z kocky) | ml | 360 | 600 | 780 | 480 | 600 |
olivový olej (extra panenský) | ml | 25 | 50 | 65 | 40 | 50 |
korenie biele mleté | g | 5 | 10 | 15 | 10 | 10 |
strúhaný parmezán | g | 80 | 150 | 200 | 120 | 150 |
strúhaný eidam | g | 80 | 150 | 200 | 120 | 150 |
ryža na prípravu rizota | g | 150 | 300 | 400 | 240 | 300 |
cibuľa | ks | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
POPIS
Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na kocky a pridáme ryžu. Ryžu tiež chvíľu popražíme. Mäsový vývar spolu s bielim vínom privedieme k varu a zalejeme ním ryžu. Na malom ohni varíme do krémova.
Pridáme soľ a biele korenie, zamiešame a nakoniec vmiešame strúhaný parmezán a eidam.
ZILA Tortovú silikónovú formu vystriekame 100%-ným rastlinným olejom proti priľnavosti a nalejeme do nej hotové rizoto. Najprv ho cukrárenskou kartou vtláčame do každej časti formy a potom miernymi údermi búchame tortovou formou o plochu stola, aby sa z rizota dostali von vzduchové bubliny a zarovnalo sa. Necháme vychladnúť.
Keď rizoto vychladlo, prikryjeme ho tácňou a otočíme o 180 stupňov. Silikónovú formu opatrne odstránime. Tortu vyrežeme z obruče a vyzdvihneme ju. Tortu nakrájame.
Môžeme ju podávať studenú, alebo teplú.
Ak rizoto servírujeme teplé, tak ho pred podávaním ohrejeme v 80°C teplej rúre 10 minút.
Pridaj komentár