Torta
Stupeň obtiažnosti: profesionálny
ZOZNAM VŠETKÝCH INGREDIENCIÍ
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
vajcové bielka | ks | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 |
vajcové žĺtka | ks | 8 | 12 | 15 | 9 | 12 |
múka | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
kakaový prášok 20-22 %-ný | g | 6 | 10 | 13 | 8 | 10 |
škrobová múčka | g | 12 | 20 | 26 | 16 | 20 |
kryštálový cukor | g | 240 | 400 | 530 | 320 | 400 |
stolový olej | g | 12 | 20 | 26 | 16 | 20 |
prášok do pečiva | štipka | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 |
biela čokoláda | g | 180 | 300 | 390 | 240 | 300 |
prášková želatína | g | 6 | 10 | 13 | 8 | 10 |
voda | g | 50 | 90 | 120 | 70 | 90 |
smotana na šľahanie 33 %-ná | g | 480 | 800 | 1050 | 640 | 800 |
smotana 33 %-ná | g | 180 | 300 | 400 | 240 | 300 |
horká čokoláda (pastilky) | ks | 8 | 12 | 16 | 25 | 12 |
grilážová drť | g | 60 | 100 | 130 | 80 | 100 |
POPIS
PIŠKÓTA
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
vajcové bielka | ks | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 |
vajcové žĺtka | ks | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 |
múka | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
kakaový prášok 20-22 %-ný | g | 6 | 10 | 13 | 8 | 10 |
škrobová múčka | g | 12 | 20 | 26 | 16 | 20 |
kryštálový cukor | g | 30 | 50 | 65 | 40 | 50 |
stolový olej | g | 12 | 20 | 26 | 16 | 20 |
prášok do pečiva | štipka | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 |
Na plech položíme papier na pečenie, na ktorý dáme tortový rám ako aj 1-cm tortový kruh.
Vaječné bielka s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nie príliš tvrdej peny. Žĺtky šľaháme až kým nám nevznikne hustá svetlá pena. Žĺtkovú penu opatrne zamiešame do snehu a zľahka pridáme dopredu zmiešané, preosiate ingrediencie. Do cesta nakoniec vmiešame tenkým prúdom olej.
Cesto rozdelíme do dvoch tortových kruhov a roztierame od stredu smerom ku kraju obruče. Jedno cesto má váhu 0,12 kg a druhé 0,18 kg. V predhriatej rúre pri 230°C pečieme 8-10 minút.
KRÉM
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
kryštálový cukor | g | 30 | 50 | 65 | 40 | 50 |
vajcové žĺtka | ks | 5 | 8 | 10 | 6 | 8 |
biela čokoláda | g | 180 | 300 | 390 | 240 | 300 |
prášková želatína | g | 6 | 10 | 13 | 8 | 10 |
voda | g | 50 | 90 | 120 | 70 | 90 |
smotana na šľahanie 33 %-ná | g | 300 | 500 | 650 | 400 | 500 |
Vaječné žĺtka vymiešame do hustej svetlej peny, primiešame k nim roztopenú čokoládu, potom tenkým prúdom vmiešame uvarený cukrový sirup (skúška na nitku, cca 125°C).
Prilejeme uvarenú horúcu želatínu, premiešame a nakoniec vmiešame vyšľahanú smotanu na šľahanie.
Krém má optimálnu hustotu vtedy, ak je vláčny, skoro tekutý. Vtedy ľahšie kopíruje tvar silikónovej formy.
POLEVA
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
smotana 33 %-ná | g | 180 | 300 | 400 | 240 | 300 |
kryštálový cukor | g | 180 | 300 | 400 | 240 | 300 |
Zila Tortovú silikónovú formu vystriekame 100%-ným rastlinným olejom proti priľnavosti (rám nemusíme vystriekať) a nalejeme do nej hotový krém, asi do polovice. Vyčnievajúce časti vo vnútri formy majú byť zakryté. Najprv cukrárenskou kartou vtláčame krém do každej časti formy a potom miernymi údermi búchame tortovou formou o plochu stola, aby sa z krému dostali von vzduchové bubliny a krém sa zarovnal. Na krém položíme menší piškótový korpus, naň nanesieme zvyšný krém a zakryjeme väčším korpusom. Vložíme do mrazničky na – 18°C, na 2 hodiny (alebo aj na celú noc)
Po zamrazení vyberieme tortu z mrazničky a opatrne odstránime silikónovú formu. Tortový rám ohrejeme teplovzdušnou pištoľou (môžeme použiť aj teplú utierku, ktorou obvinieme rám) a opatrne vyzdvihneme z torty. Do vzniknutých priehlbín plníme hotovú, vychladnutú plnku.
ZDOBENIE
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
smotana na šľahanie 33 %-ná | g | 180 | 300 | 400 | 240 | 300 |
horká čokoláda (pastilky) | ks | 8 | 12 | 16 | 25 | 40 |
grilážová drť | g | 60 | 100 | 130 | 80 | 100 |
Povrch torty zdobíme šľahačkou, grilážovou drťou, karamelovými kockami, čokoládovými ozdobami, na bok torty môžeme naniesť čokoládové hoblinky.
Pridaj komentár