Torta
Stupeň obtiažnosti: ťažký
ZOZNAM VŠETKÝCH
INGREDIENCIÍ
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
múka | g | 90 | 150 | 200 | 120 | 150 |
margarin | g | 50 | 90 | 120 | 70 | 90 |
práškový cukor | g | 30 | 50 | 70 | 40 | 50 |
vaječné žĺtka | ks | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 |
vanilkový cukor | g | 15 | 30 | 45 | 30 | 30 |
prášok do pečiva | špička noža | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
višne vykôstkované | g | 300 | 500 | 700 | 400 | 500 |
cukor | g | 85 | 140 | 180 | 110 | 140 |
mleté orechy | g | 10 | 20 | 30 | 15 | 20 |
rozdrvené sušienky | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
pudingový prášok bez varenia | g | 15 | 25 | 33 | 20 | 25 |
škorica mletá | štipka | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
smotana 30 %-ná | ml | 50 | 80 | 110 | 60 | 80 |
horká čokoláda | g | 50 | 80 | 100 | 60 | 80 |
červené víno - modrá frankovka | ml | 210 | 350 | 460 | 280 | 350 |
kukuričný škrob | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
smotana na šľahanie 33 %-ná | g | 240 | 400 | 520 | 320 | 400 |
želatína | plátky | 2 | 3 | 4 | 2,5 | 3 |
višňová šťava | ml | 120 | 200 | 260 | 160 | 200 |
pektín | g | 6 | 10 | 13 | 8 | 10 |
jablko nakrájané na kocky | ks | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
broskyne | ks | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
cukor | štipka | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
POPIS
LINECKÉ CESTO
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
múka | g | 90 | 150 | 200 | 120 | 150 |
margarin | g | 50 | 90 | 120 | 70 | 90 |
práškový cukor | g | 30 | 50 | 70 | 40 | 50 |
vanilkový cukor | g | 5 | 10 | 15 | 10 | 10 |
prášok do pečiva | špička noža | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
vaječné žĺtka | ks | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 |
Margarín a suché ingrediencie rýchlymi pohybmi spracujeme. Pridáme vaječné žĺtka a vypracujeme hladké linecké cesto. Dbajme na to, aby sa maslo od teploty rúk netopilo.
Hotové cesto zabalíme do folpacku a vložíme do chladničky na ½ hodiny.
Na pomúčenej doske cesto premiesime, rozdelíme na dve polovice a z každej polovice vyvaľkáme cesto na veľkosť tortového kruhu (pomocou tortovej obruče ho môžeme vyrezať).
Na jedno cesto položíme vyšší tortový kruh a nasypeme naň višňovú plnku. Na plnku položíme druhé cesto, ktoré popicháme vidličkou a v predhriatej rúre pri 180°C pečieme 25 minút.
Vaječné bielka s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nie príliš tvrdej peny. Žĺtky šľaháme až kým nám nevznikne hustá svetlá pena. Žĺtkovú penu opatrne zamiešame do snehu a zľahka pridáme preosiate suché ingrediencie. Do cesta nakoniec vmiešame tenkým prúdom olej.
Cesto rozdelíme do dvoch tortových kruhov a roztierame od stredu smerom ku kraju obruče. Jedno cesto má váhu 0,12 kg a druhé 0,18 kg. V predhriatej rúre pri 220°C pečieme 8-10 minút.
VIŠŇOVÁ PLNKA
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
višne vykôstkované | g | 300 | 500 | 700 | 400 | 500 |
vanilkový cukor | g | 10 | 20 | 30 | 20 | 20 |
cukor | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
mleté orechy | g | 10 | 20 | 30 | 15 | 20 |
rozdrvené sušienky | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
pudingový prášok bez varenia | g | 15 | 25 | 33 | 20 | 25 |
škorica mletá | štipka | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
Všetky ingrediencie jednoducho zmiešame.
GANACHE KRÉM
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
smotana 30 %-ná | ml | 50 | 80 | 110 | 60 | 80 |
horká čokoláda | g | 50 | 80 | 100 | 60 | 80 |
Smotanu dáme variť. Ak smotana už začne vytvárať penu, stiahneme nádobu z varnej plochy a pridáme čokoládu, ktorú vymiešame do hladka. Necháme vychladnúť a pomocou vrecka na zdobenie vyplníme spodok silikónovej formy. Vložíme do chladničky pokiaľ pripravíme vínovú penu.
VÍNOVÁ PENA
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
červené víno modrá frankovka | ml | 150 | 250 | 330 | 200 | 250 |
kukuričný škrob | g | 25 | 40 | 50 | 30 | 40 |
cukor | g | 60 | 100 | 130 | 80 | 100 |
smotana na šľahanie 33 %-ná | g | 120 | 200 | 260 | 160 | 200 |
želatína | plátky | 2 | 3 | 4 | 2,5 | 3 |
Plátkovú želatínu môžeme nahradiť hotovou želatínou v pomere 1 plátok:4,5 dkg želatíny.
V troške vína zamiešame kukuričný škrob. Zvyšné víno s cukrom privedieme k varu, prilejeme riedený kukuričný škrob a pri stálom miešaní ho zahustíme.
Do vychladnutého vínového základu opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu a na koniec ešte želatínu.
Tak isto ako predošle, naplníme do silikónovej formy na vrch ganache krému. Vínovú penu zakryjeme upečeným, vychladnutým lineckým cestom.
Vložíme do mrazničky na celú noc.
Na druhý deň odstránime silikónovú formu.
POLEVA
Ingrediencie | Množstvo | 8-ka | 12-ka | 16-ka | 25-ka | 40-ka |
---|---|---|---|---|---|---|
červené víno modrá frankovka | g | 60 | 100 | 130 | 80 | 100 |
višňová šťava | ml | 120 | 200 | 260 | 160 | 200 |
pektín | g | 6 | 10 | 13 | 8 | 10 |
smotana na šľahanie 33 %-ná | g | 120 | 200 | 260 | 160 | 200 |
jablko nakrájané na kocky | ks | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
broskyne | ks | 0.5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
cukor | štipka | 0,5 | 1 | 1,5 | 1 | 1 |
Prísady pri stálom miešaní zvaríme.
Do vzniknutých priehlbín naplníme dopredu uvarenú a vychladnutú polevu.
Tortový plátok zdobíme šľahačkou, čokoládovou ozdobou, hroznom, na boky môžeme natrieť šľahačku a nasypať čokoládové hoblinky.
Pridaj komentár